skip to Main Content

Het aanbieden van geschikt speelgoed per leeftijd is één van de uitdagingen van restaurant Juffrouw van Zanten. Met welk speelgoed kunnen kinderen van verschillende leeftijden zich een poosje aan tafel vermaken, terwijl de ‘grote mensen’ ontspannen? Is de vraag die wij onszelf gesteld hebben. Daarnaast willen we dat ons speelgoed aan belangrijke criteria voldoet, zoals duurzaamheid en schoonmaakgemak. Je leest er alles over in onze visie.

Na een vrolijke onderzoeksperiode is het ons gelukt om een prachtige collectie samen te stellen, die maakt dat we zélf haast staan te popelen om te gaan spelen. Die collectie delen we graag. Je vindt hem in de online speelgoedwinkel.

Hieronder vertellen we welk speelgoed past bij de leeftijd van jouw kind, met een suggestie uit onze winkel.

Speelgoed per leeftijd: baby

Baby 0 tot 3 maanden – dicht bij jou

De allerkleinsten ervaren de wereld om hen heen volledig met hun zintuigen. Ze genieten van praten en zingen en zijn graag dicht bij mama. Echt speelgoed hebben ze nog niet nodig maar met speelgoed waar een geluidje in zit kun je de aandacht trekken. Breng je gezicht of een speeltje dichtbij, want het zicht van een pasgeborenen moet zich nog ontwikkelen.

Baby 3 en 4 maanden – rammelen, voelen en pakken

Eén van de eerste speeltjes die je kan aanbieden is een rammelaar. Een rammelaar stimuleert het zicht, het gehoor, de tastzin en het grijpen. De rammelaar en andere speeltjes die geluid maken als je ze beweegt blijven maanden lang interessant. Zodra je baby dingen goed kan vasthouden, zal hij alles wat hij te pakken krijgt uitvoerig bekijken, in zijn mond stoppen en bewegen.

Onze speelgoedsuggestie:

Eén van onze favoriete speeltjes voor de allerjongsten is de Aapjes Speelketting van Lamaze. De eerste maanden zal je baby de aapjes met vrolijke kleuren bewonderen met zijn ogen. Vanaf het moment dat je baby met zijn handjes tegen de aapjes kan slaan, zal hij ze eindeloos willen laten ronddraaien. In één van de beentjes zitten zachte geluidjes verstopt.

Baby 5 en 6 maanden – geluiden en muziek

Je baby luistert met vijf maanden aandachtig naar geluiden, lawaai en muziek. Je prikkelt zijn zintuigen met speelgoed dat nieuwe, vreemde geluiden maakt. Met zes maanden kan je baby met elke hand iets vastpakken en tegen elkaar slaan. Hoe meer lawaai, hoe groter het plezier. Het kan met echte muziekinstrumenten, maar ook met blokken, stapelbakjes, een lepeltje etc.

Onze speelgoedsuggestie:

Deze rammelaar met tjilpende vogeltjes kun je met een zuignap vastzetten op een tafel of kinderstoel. De vogeltjes bewegen en maken geluid. In het begin is het leuk om met je baby op schoot de vogeltjes te ontdekken. Iets later zal hij met zijn handjes zelf de vogels willen onderzoeken.

Baby 7 en 8 maanden – actieve spelletjes, samen

Een baby van zeven maanden houdt van actieve spelletjes. In de lucht vliegen, hobbelen op je knie, liedjes met gebaren. Ook geluid maken blijft erg leuk. Vanaf acht maanden worden spelletjes als ’verstoppertje’ en ‘kiekeboe’ interessant. Ook voorwerpen verstoppen en zoeken is het einde, bij voorkeur dat wat je kindje net op de grond heeft gegooid.

Onze speelgoedsuggestie:

De sleutels van Green Toys nodigen uit om lekker mee te rammelen. De meeste baby’s worden er enthousiast van. In ons restaurant bieden we de sleutels aan met een ketting eraan. Met de ketting kun je de sleutels aan de kinderstoel vastmaken, want het allerleukst is het natuurlijk om de sleutels keer op keer op de grond te gooien. Omdat ze goed schoon te maken zijn, is het niet erg als je baby de sleutels in zijn mond stopt.

Baby 9, 10 en 11 maanden – interactie

Je kindje heeft in de gaten dat hij dingen kan laten gebeuren. Speelgoed dat hier op inspeelt is razend interessant. Kies voor rollend speelgoed, speelgoed met beweegbare delen en speelgoed met geluiden. Een activity center waaraan van alles te ontdekken valt, zorgt zonder twijfel voor veel plezier.

Onze speelgoedsuggestie:

Een stoere garage of zonnig bloemenlandschap. Kleurige houten activiteitenborden met verschillende geluiden en beweegbare delen waaraan je kindje urenlang plezier kan beleven. Hoewel de borden bedoeld zijn om gemakkelijk in de box te bevestigen, hebben wij ze voor ons restaurant aan het blad van de kinderstoel bevestigd. Zo kan je kindje ze aan tafel uitvoerig te onderzoeken.

Speelgoed per leeftijd: dreumes

Dreumes 12 maanden – nadoen en meehelpen

Je maakt je kindje blij met speelgoed waarmee hij jou kan nadoen: een kookset, servies of een paar schoonmaakspullen. En mag hij je tas leeghalen en alles bekijken? Iets leukers bestaat niet! Sommige ukkies sjouwen op deze leeftijd heerlijk rond met een knuffel of pop alsof het hun baby is.

Onze speelgoedsuggestie:

Met deze leuke setjes van Green Toys kan je kindje een gezellig theekransje houden. Er is ook een fantastisch setje waarmee je steeds verschillende cupcakes kunt ‘bakken’. Daardoor zijn de cupcakes ook voor iets oudere kinderen spannend genoeg om mee te spelen. Alles is gemaakt van (gerecycled) kunststof en goed schoon te houden. Het is dus geen probleem als er ‘zogenaamd echt’ uit de kopjes wordt gedronken en van de cupcakes wordt gegeten.

Dreumes 1 tot 1,5 jaar – experimenteren

Tussen één en anderhalf jaar gaan kinderen experimenteren met materialen. Dingen vullen en weer leeggooien, dingen op en aan elkaar passen… Blokken zijn op deze leeftijd populair. Je kindje kan er alle kanten mee op. Omdat veel kinderen vanaf een jaar – zij het misschien nog wat wiebelig – kunnen lopen, is het goed om speelgoed te kiezen dat bewegen stimuleert: speelgoed op wielen bijvoorbeeld.

Onze speelgoedsuggestie:

Magische houten blokken die door een magneetje aan elkaar kleven. Voor kinderen van deze leeftijd is het spannend om te ontdekken dat de blokken op elkaar ‘geplakt’ kunnen worden en dat ze elkaar ook kunnen afstoten. Er zal nog niet echt gebouwd worden op deze leeftijd maar uit ervaring weten wij dat een paar blokjes lange tijd aangeboden kunnen worden om steeds opnieuw te verwonderen.

Dreumes 1,5 tot 2 jaar – zelf doen

Kinderen vanaf anderhalf jaar beginnen vorm en kleur steeds beter te onderscheiden. Ze willen alles zelf doen en uitproberen en raken gefrustreerd als iets niet lukt. Puzzels en blokken passen heel goed bij deze fase. Ook auto’s zijn leuk. Klei en krijtjes kun je introduceren om de fijne motoriek te ontwikkelen.

Onze speelgoedsuggestie:

Een klassieke rode brandweerauto of een fantasiewagen als de krokodillentrailer. Wij zijn fan van de mooie, eenvoudige en vriendelijk ogende houten auto’s van Wonderworld, die met hun échte rubberen wielen soepel rijden. Wonderwold heeft voertuigen die je kindje zelf in elkaar moet puzzelen en kant-en-klare auto’s in aantrekkelijke kleuren.

Speelgoed per leeftijd: peuter

Peuter 2 tot 3 jaar – ordenen

Ordenen, rijen en stapels maken, kralen rijgen, puzzelen en nadoen zijn favoriet maar kinderen willen ook graag rennen, klimmen en klauteren op deze leeftijd. Eenvoudige puzzels zijn zeer geschikt en om wat energie kwijt te raken zijn sportieve spelletjes slim, bijvoorbeeld met een bal. Omdat peuters steeds meer samen spelen is een winkeltje interessant. Een winkeltje nodigt uit tot interactie op een vriendelijke manier.

Onze speelgoedsuggestie:

Puzzelen, bouwen, tandwielen laten draaien… Kinderen met verschillende interesses beleven plezier aan de tandwielpuzzel. De basisstukken zijn gelijk en passen aan elkaar zodat je ze alle kanten op kunt leggen. Steek er daarna de tandwielen in. Hoeveel kun je er kwijt? En kun je ze ook laten draaien?

Peuter 3 tot 4 jaar – rollenspel

Verkleden, nadoen met poppetjes of poppen, vadertje en moedertje spelen, luisteren naar verhalen…  Kinderen vanaf drie jaar willen alles weten en stellen veel vragen. Het zijn net mini volwassenen. Met rollenspellen leren kinderen van deze leeftijd onderscheid te maken tussen hun eigen gevoelens en acties en die van andere mensen. Lichamelijk zie je ze alles beklimmen en beklauteren. Springen vinden ze heerlijk.

Onze speelgoedsuggestie:

Voor het in elkaar zetten van de PlanToys poppenhuisjes is een klein beetje hulp nodig, daarna kan je kind er zelf mee spelen. Het ene kind zal de poppenhuisjes steeds opnieuw inrichten en het andere kind zal er rollenspelletjes mee spelen: Help er is brand! Daar komt de brandweerauto aangereden om de brand te blussen. Met één poppenhuisje kunnen kinderen zich goed vermaken, maar je kunt de huisjes ook combineren tot een straat of dorpje.

Speelgoed per leeftijd: van kleuter tot schoolkind

Kleuter 4 tot 5 jaar – fantasie

Een kleuter kan zich onderwerpen aan eenvoudige spelregels. Hij vindt het boeiend om nieuwe dingen te leren en begrijpt dat hij nu iets nieuws ‘weet’. Tekeningen en knutselwerkjes krijgen steeds meer een herkenbare vorm. Hoewel het idee van winnen en verliezen nog lastig is vinden kleuters competitieve spellen heel interessant.

Onze speelgoedsuggestie:

Met deze kleurrijke puzzel kunnen kinderen ontdekken welke kleding past bij verschillende soorten weer. De stukken kunnen aan elkaar gelegd worden en je kunt er verhaaltjes bij bedenken. En als je de stukken omdraait kun je ze gebruiken als tekensjabloon voor extra speelplezier!

Schoolkind 6 tot 12 jaar – samenwerken

Schoolkinderen beginnen samen te werken. Gezelschapspellen zijn geliefd maar verliezen is nog lastig. Met hun enorme fantasie kunnen kinderen hun eigen realiteit beïnvloeden. Als je een spelletje met je kind speelt zal hij vast en zeker halverwege de spelregels aanpassen. Zo leert je kind creatieve oplossingen te bedenken voor later.

Onze speelgoedsuggestie:

Met deze magnetische blokken sets kunnen kinderen voertuigen en robots bouwen. De sets zijn geschikt om alleen of samen mee te spelen. Je kunt starten met een kleine set, maar het is net als bijvoorbeeld LEGO heel goed uit te breiden.

Breng me vliegensvlug naar de speelgoedwinkel!

Back To Top